Je bent hier:

De beste vangstfoto’s maken

Beste vangstfoto

Hoe maak ik de beste vangstfoto?

Regelmatig ontvangen wij foto’s voor de rubriek Vette Vissen in het Stekkie Magazine. Hier zijn wij erg blij mee! We merken helaas dat veel ingezonden foto’s niet goed genoeg zijn om af te drukken in het magazine. Dat is natuurlijk hartstikke jammer, want we plaatsen de foto’s graag. Vraag jij je af hoe je de beste vangstfoto maakt?

Om te zorgen dat jullie mooie foto’s maken aan de waterkant, die voor ons goed bruikbaar zijn, willen we jullie tips geven voor het goed fotograferen van je vangst. Door het maken van goede foto’s kun je nog lang nagenieten van je vangst en kun je bovendien iedereen laten zien wat voor topvisser je bent! Lees hier de how to: 
 

Tip 1: denk altijd aan het welzijn van de vis 

Als je een vis vangt dan ga je natuurlijk voorzichtig met de vis om. Je maakt eerst je handen nat voordat je de vis aanraakt en het onthaken doe je zo voorzichtig mogelijk. Als het een mooie vis is dan wil je er natuurlijk mee op de foto, maar het fotograferen mag natuurlijk nooit ten koste gaan van het welzijn van de vis. Zorg dus dat het niet te lang duurt en zet de vis zo snel mogelijk weer terug in het water.

Even onthaken en een paar foto’s maken is geen enkel probleem, dus raak niet in paniek als je een vis vangt die je wilt fotograferen. Kleinere vissen kunnen best een minuut boven water blijven, maar daarna moeten ze echt weer het water in. Grote vissen zoals een karper kunnen het wel wat langer boven water uithouden, vooral als ze goed nat worden gehouden. 
 

Hoe maak ik de beste vangstfoto's?  Hoe maak ik de beste vangstfoto's? Onthaakmat

Laat het fotograferen niet te lang duren en zet de vis zo snel mogelijk weer terug in het water. 

Als je de vis even moet neerleggen, bijvoorbeeld voor het onthaken of het pakken van je meetlint, weegschaal of fototoestel, leg hem dan op een onthaakmat. Zo kan de vis niet beschadigen. Zeker wanneer de bodem uit stenen of zand bestaat is een onthaakmat een vereiste. Als je op voorn of baars vist zul je de vis meestal met de hand landen en na het onthaken meteen terugzetten. Dan heb je dus geen onthaakmat nodig. Maar voor grotere vissen zoals karper, zeelt, brasem, barbeel en snoek heb je echt een onthaakmat nodig. Je kunt ze kopen van handig opvouwbaar tot enorm groot. Koop er eentje die past bij het formaat vis waarop je vist. 

 

Mat2Mat3

Als je geen onthaakmat gebruikt dan kan een vis door de harde ondergrond beschadigen, zeker wanneer hij gaat spartelen. Ook kunnen er dan grassprieten, bladeren of aarde op de slijmlaag van de vis blijven plakken en dat ziet er echt niet mooi uit op de foto. 
 

steenbarb   zandbrasem scaled

Op een oever met stenen of zand heb je echt een onthaakmat nodig. Foto’s zoals deze zullen we nooit in het Stekkie Magazine plaatsen. 

Karpervissers hebben vaak een emmertje met water klaar staan, om een vis na de vangst goed nat te houden. Zo spoelen blaadjes en dergelijke meteen van de vis af en gaat de vis bovendien mooi glimmen op de foto. Zo zie je op de foto’s dat je als sportvisser goed voor je vangst hebt gezorgd. 

Kleinere vissen kun je het beste op je hand leggen, want dan zie je de vis goed op de foto. Grotere vissen kun je met twee handen vasthouden: één hand onder de kop en de ander onder de buik of staart. Leg de vis op je vingers, steek je duimen recht omhoog, laat de vis daar tegenaan leunen en knijp heel zachtjes. Hoe minder vingers in beeld hoe mooier de foto. 

Goede vangstfoto   Goede visfoto

Op deze foto’s zijn de vissen goed zichtbaar en mooi glanzend in beeld gebracht, zónder zand, gras of bladeren op de slijmlaag. Zo zien we het graag! 

Tip 2: zorg voor een goede belichting 

Fotografeer zoveel mogelijk met de zon in de rug, niet tegen de zon in. Heb jij de vis vast, zoek dan een lichte plek om de foto te maken en richt je gezicht en de vis naar het zonlicht. Vaak zijn foto’s aan de waterkant een beetje aan de donkere kant, zeker als je onder de bomen zit. Dat is natuurlijk jammer. Als je geen plek in de buurt kunt vinden met meer zonlicht, gebruik dan een flitser. Flitsfoto’s kunnen ook heel mooi zijn! 

 

Slechte vangstfoto tegenlicht   Slechte vangstfoto donker

Boven een foto met tegenlicht, daaronder een foto onder de bomen. In beide gevallen is de vanger en de vis niet goed zichtbaar. 

 

Goede vangstfoto flits   Vangstfoto flits

Is er te weinig daglicht voor een foto, gebruik dan de flitser! Ook flitsfoto’s kunnen heel mooi zijn. 
 

Tip 3: laat de foto van dichtbij maken 

Veel foto’s worden van te ver af gemaakt. Hierdoor komen zowel jij als de vis niet mooi in beeld en lijkt de vis ook nog eens kleiner dan hij in werkelijkheid is. Ook zie je op een foto die van veraf is genomen heel veel andere dingen die de aandacht van jou en de vis afleiden, dus dat is jammer. 

Het belangrijkste is natuurlijk dat de vis die je hebt gevangen mooi in beeld komt. Het zou toch zonde zijn als de kop of staart van de vis niet op de foto staan. Dus degene die de foto neemt moet goed kijken of de vis helemaal – van kop tot staart – in beeld is. Daarnaast wil je natuurlijk laten zien dat jij degene bent die de vis heeft gevangen. Het is dus de bedoeling dat jij er herkenbaar op staat, waarbij het vooral om je hoofd gaat; je benen en voeten zijn niet belangrijk. 

Voor een goede vangst-foto kun je het beste gehurkt of op je knieën zitten, waarna je de vis op borsthoogte voor je houdt. Degene die de foto maakt komt op een meter tot anderhalve meter afstand voor je zitten, waarbij het fototoestel op ongeveer dezelfde hoogte wordt gehouden als de vis. Voordat de knop wordt ingedrukt kijkt de fotograaf goed of de vis en de vanger er helemaal op staan en er niet teveel storende dingen op de foto te zien zijn.
 

Goede vangstfoto fotograaf   Slechte vangstfoto dichtbij

Op de bovenste foto zie je hoe de fotograaf moet gaan zitten voor een goede foto. Bij de tweede foto heeft de fotograaf niet goed gekeken of de vis en vanger er goed op staan. Jammer! 

 

Geen goede vangstfoto veraf   Geen goede vangstfoto vis onscherp

Bovenste foto: een hele mooie vis, maar van veel te ver weg gefotografeerd. En wat moet die fiets op de foto? Op de tweede foto zijn de vis en vanger prachtig in beeld gebracht, maar ook hier is de achtergrond storend. 

Tip 4: geef aanwijzingen 

Als iemand een foto van jou en je vangst maakt, geef dan gerust aanwijzingen. Als je vindt dat de fotograaf te ver weg zit, vraag dan of hij of zij dichterbij komt. Als de fotograaf staat, vraag dan of hij of zij door de knieën gaat. Zeg ook altijd dat er meerdere foto’s mogen worden gemaakt. Als je veel foto’s laat maken is de kans groter dan er een hele mooie bij zit. 

Als jij zelf foto’s maakt van je vismaat, geef dan aanwijzingen om het resultaat zo mooi mogelijk te maken. Een vis die tegen het lichaam wordt gehouden lijkt vaak erg klein, maar het is ook lelijk als een vis met gestrekte armen naar de camera wordt gedrukt. Poseren met de ellebogen tegen het lichaam en de onderarmen vooruit is vaak het mooiste. 

Fotografeer de vis ook eens een beetje schuin van voren of achteren. Dat kan een heel leuk resultaat geven. Zorg wel dat het fototoestel niet schuin wordt gehouden. Soms kan dat best leuke resultaten geven, maar meestal is het een raar gezicht als de achtergrond van de foto (de horizon) erg schuin loopt. 

Als je samen met een vismaat vist, is het maken van een foto natuurlijk geen probleem. Ook als je dicht bij huis vist is er meestal wel een voorbijganger die een foto kan nemen. Vrijwel iedereen vindt het leuk om je hierbij te helpen, dus vraag het gerust.

Laat eerst zien hoe het toestel werkt, voordat je met de vis gaat poseren. Leg voor de zekerheid ook even uit dat je graag wilt dat de vis er helemaal op staat, met kop en staart, maar dat je zelf ook herkenbaar op de foto wil staan, zodat je niet elke keer hoeft uit te leggen dat jij het écht zelf bent die de vis heeft gevangen! 

Goede vangstfoto andere hoek   Slechte vangstfoto schuin

Maak ook eens een foto vanaf een andere hoek, zoals de bovenste foto van de jongen met vis, dat kan leuke plaatjes opleveren. Let altijd op de horizon! Een scheve horizon  geeft een vreemd resultaat. 

 

Slechte vangstfoto in camera drukken   Goede vangstfoto beethouden

Het ‘in de lens drukken’ van een vangst (bovenaan gedemonstreerd) geeft een vertekend en overdreven beeld van je vangst. Daaronder zie je een foto van dezelfde vis! 

Tip 5: gebruik een goed toestel 

Veel sportvissers hebben een mobiele telefoon waarmee ze foto’s kunnen nemen. Dat is handig wanneer je met weinig spullen naar de waterkant gaat, want die telefoon zit toch in je zak. De foto’s die je met je mobieltje maakt zijn goed genoeg om een bewijs te hebben van je vangst, maar soms niet geschikt om te gebruiken in het Stekkie Magazine.

Ze zijn vaak minder scherp en minder mooi van kleur. Als je een echte fotocamera gebruikt zijn de foto’s vaak een stuk scherper en beter van kleur. Dus heb je zo’n camera of mag je die van je ouders lenen, neem hem dan mee. Het zou toch jammer zijn als je een gigantisch grote vis vangt en er geen mooie foto’s van kunt maken! 

Op veel foto toestellen kun je instellen in welke kwaliteit je de foto’s wilt bewaren. Kies altijd voor de hoogste kwaliteit die mogelijk is. Als je niet weet hoe dat moet, vraag het dan aan iemand of kijk in de gebruikershandleiding van de camera. De kwaliteit wordt ook wel ‘resolutie’ genoemd. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de foto.

Als het toestel een foto in een hogere resolutie neemt, dan is de foto al snel 1 MB (megabyte) groot, dat is gelijk aan 1000 kB (kilobyte). Als je kans wil maken dat je foto wordt geplaatst in het Stekkie Magazine, stuur de foto dan toe in de hoogste resolutie die je hebt (dus verklein hem niet voordat je hem gaat versturen). Foto’s met een lage resolutie zijn niet geschikt om af te drukken.  

Goede vangst spiegelreflex     Goede vangst camera

 Tip 6: scherpstellen! 

Soms krijgen we voor het Stekkie Magazine onscherpe foto’s binnen. Dit is natuurlijk jammer, want hierdoor kun je de op de foto niet goed zien en kunnen we de foto bovendien niet gebruiken om in het blad te plaatsen.

Let er als fotograaf op dat je het fototoestel goed stil houdt als je de foto maakt, zodat je foto’s haarscherp zijn. Bij veel toestellen moet je eerst de ontspanknop (de knop waarmee je de foto maakt) half in te drukken. Het toestel gaat dan scherpstellen. Soms gaat er zelfs een groen vakje branden of knipperen als de camera is scherp gesteld.

Let ook altijd goed op dat je scherp stelt op de vis, en niet op de vanger of – erger nog – op de achtergrond. Het gaat tenslotte om de vis en is jammer als die niet mooi scherp op de foto staat. 
 

Slechte vangstfoto onscherp foto Slechte vangstfoto onscherp vis

De bovenste foto is geheel onscherp, op de foto daaronder is de vanger scherp maar de vis onscherp. 
 

Tip 7: voorzichtig terugzetten 

Na het fotograferen zet je de vis natuurlijk terug. Let er ook nu goed op dat de vis niet in gevaar komt. Loop rustig met de vis naar de waterkant en zorg dat de vis niet valt. Gebruik je schepnet of onthaakmat om de vis richting het water te vervoeren.

Het terugzetten doe je heel voorzichtig en laag bij het water, waarbij je de vis vanuit je handen laat wegzwemmen. Als het niet anders kan dan kun je de vis een klein plonsje laten maken, maar pas dan goed op dat de vis zich niet kan bezeren aan stenen of scherpe rietstengels. 

Vis terugzetten onthaakmat  Vis terugzetten Natuurlijk zet je de vis voorzichtig terug (een kusje mag, maar hoeft niet).

Als je de bovenstaande fotografie-tips goed volgt, maak je voortaan veel mooie vangstfoto’s. Je mooiste foto’s stuur je natuurlijk in via deze pagina, zodat wij ze in het Stekkie Magazine of op deze website kunnen plaatsen. Nog een laatste tip: vergeet vooral niet te lachen op de foto’s, zo laat je zien dat je blij bent met je vangst!

Mooie vangstfoto’s

Mooie vangstfoto  Mooie vangstfoto 1  Mooie vangstfoto 3  2 12 scaled

Waar ben je naar op zoek?

Kijk anders ook bij:

Menu

Informatie